Jedynym udziałowcem Zamojskich Zakładów Zbożowych jest firma ELEWARR Sp. z o.o.
Spółka prowadzi działalność na terenie południowo-wschodniej Polski. Jest to region ekologicznie czysty, o charakterze rolniczym z przewagą uprawy zbóż.
Spółka posiada:
- młyn pszenny w Zamościu o zdolności przerobowej 100 t/d
- elewator zbożowy z bocznicą kolejową
- magazyn zbozowy w Tuczapach
Firma otrzymała 15 września 2003 roku certyfikat systemu zarządzania jakością ISO 9001:2000 na „Skup magazynowanie, przetwórstwo i sprzedaż produktów zbożowych " , a także certyfikat na zgodność z zasadami systemu HACCP w zakresie „Produkcja mąk i innych przetworów zbożowych"
Wytwarzane produkty: mąki pszenne, piekarnicze i rynkowe, oraz otręby są znane i cenione na rynku polskim. Do ich produkcji wykorzystuje się wysokiej jakości surowce, a wieloletnie doświadczenie połączone z modernizowaną bazą technologiczną pozwala sprostać oczekiwaniom klientów.
Bazę surowcową stanowią tereny czyste, malownicze, nieskażone przemysłem, których pszenno-buraczane gleby są źródłem uzyskiwania najwyższej jakościowo pszenicy. Zamojskie Zakłady Zbożowe Sp. z o. o są wiarygodnym odbiorcą zbóż dzięki prowadzonej kontraktacji.
Nowoczesne laboratorium jest gwarancją szybkiej i obiektywnej analizy parametrów jakościowych zbóż, co umożliwia rolnikom podejmowanie decyzji o sprzedaży, a firmie dobór surowca.
Zamojskie Zakłady Zbożowe
ul. Kilińskiego 77 22-400 Zamość
NIP 922-00-10-927
REGON 950161650
KRS 0000049629
Sąd Rejonowy w Lublinie XI Wydział Gospodarczy
Wysokość Kapitału Zakładowego 3 207 500,00zł
Elewator i młyn położony jest w pobliżu szerokiego toru LHS. Umożliwia to prowadzenie eksportu i importu towarów masowych z sąsiadami ze Wschodu.
Podstawową działalnością prowadzoną przez Spółkę jest:
- produkcja mąk pszennych piekarniczych i rynkowych oraz kaszy manny,
- skup, przechowywanie, przetwórstwo i obrót zbożem,
- usług bytowe w zakresie sprzedaży energii i ciepłej wody.
Mąka pakowana jest w nowoczesnej maszynie - pakowarka typu „lTAL-PACK" - przeznaczona do pakowania produktów mącznych.